петак, 25. март 2011.

Ponedeljak - Louvre

 S obzirom da Francuska pripada krajnjem zapadnom delu naše časovne zone to kasnije sviće i kasnije se smrkava, pa tako u 8h ujutro je još uvek mrak ...


Bourse
Tog ponedeljka, predivni miris sveže kafe još od onog simpatičnog uzanog hodnika i kružnih stepenica hotela i još bolji doručak poželeše nam bonjour i krenusmo niz ulicu Trevise ... 

Prvo što mi je bilo veoma simpatično (a i pomalo krivo što tako nije i u Beogradu) i ujedno fascinantno - iako su ulice jako uzane i uglavnom jednosmerne, nigde na trotoraru nema parkiranog auta a ljudi koji prolaze uredno će vam stati da vas propuste (za šta je veom pristojno i zahvaliti se) ili vam se zahvaliti kada vi njih propustite. 


Agence France Press
Biblioteque Nationale
Tebalo nam je oko pola sata da stignemo do Luvra, a usput smo prošli pored zgrade francuske komedije, Bourse (Pariske berze), Agence France Press, Biblioteque Nationale, Jardin du Palas Royal i Palas Royal (danas tu su smeštena ministarstva) i stigli do Passage Richelieu (ulaz u Luvr sa Paris Museum Pass).
Palas Royal

Palas Royal


Passage Richelieu - Louvre
Passage Richelieu









Kako bi barem malo dočarala kako izgleda Luvr iznutra ...



Nakon nekih 6 sati boravka u Luvru, koji su prosto proleteli, malo se ogladnelo pa smo svratili u obližnji kafe na sendviče, jer u Luvru nismo mogli da dodjemo na red iako ima koliko smo videli dva restorana i kafea - sve je bilo puno a ispred svakog veliki red. Sto se tiče tih sendviča, nismo ih ni probali, u ponudi su imali meni samo na francuskom, a konobar je veoma čudno govorio engleski iako se svim silama trudio da nam objasni šta je šta, pa smo tako razumeli da u ponudi ima guščija pašteta, ravioli, još dva jela - neke salate su bile u ponudi i "od svega pomalo". Jako nas je zanimalo kao izgleda to "od svega po malo"  - misleći da je od svega gore navedenog po malo izmedju ostalog i ta pašteta i ravioli, tako da smo se odlučili za to i za paštetu. Uz paštetu je išao kao prilog neki umak od šljiva u sosu i bilo je fantastično, a ono "od svega po malo" ustvari je bilo od svega po malo i to suhomesnatog ali je zaista je bilo ukusno! I naravno crno vino koje je bilo baš dobro! Tako smo naučili da ne naručujemo ništa za jelo ako nema meni i na engleskom.

Louvre
Trg Konkord, obelisk iz Luksora
ulaz u Jelisejski palatu

Madeleine


Paris Olympia
robna kuća Lafayette
opera Garnier



Нема коментара:

Постави коментар